Börja löpträna
Är du nybörjare på löpning? Eller har du precis bestämt dig för att börja löpträna? Vad kul! Då finns det några saker du bör tänka på.
Vad har du för mål med din löpträning?
Löpträning är bra oavsett om du väljer att träna inför ett lopp eller om du vill få igång din träning. Även om du inte vill delta i något lopp eller springa milen under 50 minuter så är det bra att sätta ett individuellt mål när du vill börja löpträna. Löpningen får inte bli ett tvång och något som du tvingar dig till varje gång, då finns det risk för att du inte kommer att vilja fortsätta. Men att ha en morot, ett mål som motiverar dig och som gör dig glad när du tänker på det är riktigt bra när du är nybörjare på löpning. Och när du väl har satt upp ditt eller dina individuella mål/delmål så är det dags att börja planera din löpträning.
Planera din löpträning
Börja i långsamt tempo, det vill säga, trappa upp din löpning successivt. Det hjälper dig att hålla motivationen uppe och är viktigt för att du inte ska dra på dig några skador längs vägen. När det känns roligt att ge dig ut i löpspåret eller ställa dig på löpbandet så blir det lättare och lättare. Ett annat bra tips är att hitta några kompisar som vill börja löpträna och göra det tillsammans eller gå med i någon löpargrupp. Det finns flera grupper för nybörjare på löpning, och förutom att det är roligare att träna tillsammans med andra så ökar chansen att du faktiskt tar dig ut om någon väntar på dig. Anmäler du dig till en löpargrupp får du dessutom experttips som kan vara väldigt bra när du ska börja löpträna.
Träning utöver din löpning
Det är också bra att fundera över hur och vad du tränar utöver din löpning. Komplettera gärna din löpning med styrketräning och löpnära övningar. Träna så du stärker din hållning, får bättre stabilitet i fötter, knä och höfter. Att träna bålen är viktigt för att bibehålla en god hållning och orka hålla den genom hela din löprunda. Även rotationsövningar för axlar är bra om du är nybörjare, då kan du springa avslappnat utan att få ont i axlar och nacke.
Sist men absolut inte minst
Det viktigaste du bör tänka på när du börjar löpträna är att förändring tar tid. Sätt dina mål, gör upp en plan, identifiera nuläget och gå långsamt framåt, då kommer du att lyckas bäst med din löpträning. Och glöm inte, bra löparskor är a och o för din löpning och teknik så att du inte drar på dig några skador längs vägen.
Lycka till med att börja löpträna!
Anläggningar
- Fjärås simhall
- Kungsbacka badhus
- Pingvinen
- Simstadion
- Vattenpalatset Kaskad
- Järfällabadet
- Nacka simhall
- Näckenbadet
- Sollentuna sim- och sporthall
- Säby sim- och sporthall
- Tyresö Aquarena
- Täby simhall
- Vilundabadet
- Hjortensbergsbadet
- Ramdalens sportcenter
- Lögarängsbadet
- Tinnerbäcksbadet
- Centralbadet
- Älvsbyns sportcenter
- Harjagersbadet
- Norskogsbadet
- Söra simhall
- Solskiftesbadet
- Solna simhall
- Svedenbadet
- Huvudstabadet
- Munktellbadet
- Ljungsbro fritidscenter
- Safiren
- Futurum sim & sport