Håll utkik efter vårt fina Black weekend-erbjudande!
Bild på fyra simmare som dykt ner från kanten och fotas under vattnet

De fyra simsätten

Hur bra koll har du på de fyra simsätten? Visste du till exempel att du kan öva på ryggsim för att bli bättre på bröstsim? Eller att fjärilsim är det mest moderna simsättet?


I framförallt tävlingssammanhang brukar man tala om fyra olika simsätt: bröstsim, ryggsim, fjärilssim och frisim eller crawl.

Du använder muskelgrupper i hela kroppen för alla simsätten, men tekniken är olika. Därför är ett tips att varva simsätt om du motionssimmar, för att få en ännu mer allsidig träning.

Bröstsim

Bröstsim är det vanligaste simsättet. Det är detta simsätt som vi på Medley lär ut i simskolan och som rekommenderas av Svenska Livräddningssällskapet. Bröstsim, tillsammans med liksidigt ryggsim, rekommenderas vid livräddning då det dels är vilsamt och man kan hålla blicken uppåt dit man ska.

I bröstsim är bentagen viktiga, de ger dig fart framåt. Fötterna dras upp mot rumpan och därefter vinklas fötterna utåt sidorna. Det är ett simsätt som fungerar fint som motionssim men är också okej att använda i öppet vatten-lopp.

Får du ont i nacken när du simmar bröstsim så kan det underlätta med simglasögon. Då kan du lättare att lägga ner hakan och ansiktet i vattnet och då avlastas nacken. 

Ryggsim

Liksidigt ryggsim som lärs ut i simskolan har samma bentag som bröstsim. I simskolan brukar man koppla bort armarna för att öva på att få in bentagen ordentligt. Detta är ett vilsamt simsätt eftersom man ligger på rygg och kan flyta, vilket gör att man kan orka simma långt. Det är ett bra simsätt vid livräddning.

Om man är starkare på bröstsim än ryggsim så kan man faktiskt blir bättre på ryggsim – genom att simma mer bröstsim. Att simma det man redan är bra på nöts tekniken in, som sen underlättar i simsättet man har svårare för. Vid tävlingsryggsim är bentagen istället pendlande som vid crawl.

Crawl

Crawl är ett simsätt som verkligen fått uppsving, mycket tack vare de många tävlingar för motionärer som finns i öppet vatten. Med rätt teknik är crawl det mest effektiva och ekonomiska sättet att simma snabbt, både kortare eller längre sträckor. Man ska försöka få kroppen att ligga ovanpå vattnet och ha så litet vattenmotstånd som möjligt. Kroppen roterar fram och tillbaka för varje armtag. Vid rotationen kommer man upp på sidan så att man kan andas in, andas ut gör man under ytan. Armarna ska fungera som paddlar som transporterar så mycket vatten som möjligt.

En del tycker att det känns ovant och lite otrevligt att ha ansiktet ner i vattnet. Tycker du att det är svårt att få till andningen så ta det långsamt så kommer det. Vid crawl arbetar man med hela kroppen och stabiliserar bål och mage.

Fjärilssim

Fjärilssim är det modernaste simsättet, det användes första gången vid en tävling 1933 som en utveckling av bröstsimmet. Många anser att fjäril är det svåraste simsättet och det används främst i tävlingssammanhang. Fjärilsim utgår från en delfinkick som är som en vågrörelse som går genom hela kroppen. I armtaget rör sig båda armarna parallellt framåt ovanför vattenytan, sätts i vattnet framåtsträckta och dras bakåt. Man andas in när huvudet är som högst och andas ut under vattenytan.