Löpteknik
Löpteknik är viktigt för att du inte ska skada dig. Vi ger tips från våra experter på hur du ska träna rätt. Läs gärna mer om hur du får till din löpteknik!
Självklart är det viktig att ha en bra teknik när du löptränar. Löpningen blir då både lättare och roligare för dig. Och du kommer dessutom att se mycket snyggare ut i löpspåret.
Löpteknik - att tänka på vid löpträning
Det är dock flera saker du behöver tänka på när du löptränar, vi börjar nedifrån:
Fotisättningen är viktig. Tänk på att du ska landa med främre delen av foten när du springer och när du trycker ifrån kraften bör foten riktas rakt framåt.
Knäna är oftast den del av kroppen som du kan få ont i när du löptränar. Det kan bero på att du behöver stärka muskulaturen runt knäleden för en bättre löpteknik. Knäna ska hela tiden riktas framåt och följa fotens väg.
Höften ska hela tiden peka rakt fram när du springer. Du ska känna stabilitet i höften och kontroll.
Att du har en stark bål påverkar din löpteknik. Har du en stark bål så orkar du hålla upp överkroppen även när det blir jobbigt.
Hur du rör dina armar påverkar också ditt löpsteg. Armbågsleden ska vara i 90 grader och du ska känna att du kan slappna av i armar och händer hela tiden när du springer. Lite luft mellan kroppen och armarna är bra för ett naturligt löpsteg.
Försök att tänka på att slappna av i axlar och nacke. När du blir trött har axlarna en förmåga att åka upp mot öronen. Tänk på att slappna av extra mycket när du börjar bli trött. Och om du skulle få ont i till exempel nacken när du springer så kan det bero på att du omedvetet spänner dig.
Löpteknik tips! Be gärna en kompis eller familjemedlem titta på dig när du springer för att se om du spänner någon del av kroppen utan att du själv känner det.
Löparskador
Det är tyvärr vanligt att skada sig när man springer. De vanligaste skadorna inom löpning är löparknä, hälsporre, hälseneinflammation, benhinneinflammation och meniskskada. Om du skulle skada dig när du löptränar kan det givetvis bero på flera olika faktorer. En vanlig anledning är att du startat för hårt, dvs att du gått från 0-100 på väldigt kort tid. Löpträning behöver successivt ökas och gärna kombineras med relevant styrketräning för att kunna stärka upp de stora muskelgrupperna. En annan orsak kan vara att du har för gamla löparskor på dig som skapar för mycket påfrestning på dina fötter och underben.
Tips vid löparskador! Om du får ont när du springer, blunda inte för det, gå och kolla upp vad det kan bero på. I många fall går det också att få hjälp med olika sorters övningar, till exempel styrkeövningar och stretchövningar för att förbättra din teknik och undvika skador.
Löpträning och styrketräning bästa kombinationen
Att löpträna i kombination med att styrketräna brukar vara receptet för att lyckas bäst med din löpning. Det handlar inte om att du ska maxa på gymmet, utan det handlar om att träna löpnära övningar som stärker din kropp, ger dig en bättre hållning och stabilitet.
Några exempel på styrkeövningar som du kan göra på gymmet:
Utfallssteg - Tänk på att ha en stolt hållning genom hela övningen och ta ett stort kliv fram, landa med främre benet i 90 grader, därifrån trycker du tillbaka benet till grundposition och byter sedan ben. Detta är en övning där du tränar styrka i lår och rumpa, balans och stabilitet för dina knän och fotleder.
Stående balans - Stå i grundposition med fötterna höftbrett isär. Lyft upp ena benet och fäll överkroppen framåt samtidigt som benet går bakåt och du blir lite som ett flygplan. Stå böjd i ståbenet hela tiden och känn hur alla fotens muskler får arbeta för att hålla balansen. Byt sedan ben. Gör övningen långsamt, då får de små musklerna i fötter och knän arbeta ännu mer.
Planka med rotation - Ställ dig i en planka på knä eller på fötter. Rotera upp åt ena sidan och sträck armen uppåt, känn hur du aktiverar bålen genom hela övningen. Byt sedan sida.
Boxhopp - Här tränar du uthållighet och explosivitet, vilket är viktigt för en bättre löpteknik. Du tränar även här stabilitet för dina knän. Stå i grundposition bakom boxen, gör ett jämfotahopp upp, landa djupt med mjuka knän - kom upp i stående och kliv sedan ner från boxen och gör om samma sak igen. Gör cirka 12 boxhopp och upprepa i 3 omgångar. Tänk på att knä och fot ska peka åt samma håll.
Anläggningar
- Fjärås simhall
- Kungsbacka badhus
- Pingvinen
- Simstadion
- Vattenpalatset Kaskad
- Järfällabadet
- Nacka simhall
- Näckenbadet
- Sollentuna sim- och sporthall
- Säby sim- och sporthall
- Tyresö Aquarena
- Täby simhall
- Vilundabadet
- Hjortensbergsbadet
- Ramdalens sportcenter
- Lögarängsbadet
- Tinnerbäcksbadet
- Centralbadet
- Älvsbyns sportcenter
- Harjagersbadet
- Norskogsbadet
- Söra simhall
- Solskiftesbadet
- Solna simhall
- Svedenbadet
- Huvudstabadet
- Munktellbadet
- Ljungsbro fritidscenter
- Safiren
- Futurum sim & sport